Januari

Elk nieuwe jaar begint met het afsluiten van oude gedachten en daden. Tenminste, die gedachte is mij op zijn minst sympathiek:

Zo ben ik bijzonder tevreden over het kerstprogramma dat Kelvin Klaassen, zanger, en ik maakten over de poëzie van Willem Wilmink.

Maar ook kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn nieuwste theatertekst DWAAS niet zou kunnen realiseren zoals ik dat eigenlijk graag wilde: met maskers en kostuums, met veel lichaamstaal en met een tekst, foutloos in mijn hoofd gestampt, die als vuurwerk zou spetteren en knallen. Ik kwam erachter dat mijn hoofd en lijf die oorspronkelijke opdracht niet meer aankunnen en moest dat accepteren.

Toen die klus geklaard was kon ik beginnen met het maken van nieuwe plannen, het afbakenen van nieuwe mogelijkheden...

Het voor ons liggende 2020 wordt een jaar waarin ik veel nieuwe plannen hoop te verwezenlijken:

- In maart ga ik toch DWAAS vertellen. Als het dan niet lukt zoals ik het wil, dan wil ik het doen zoals het me lukt: vertellend op mijn kruk, met mijn geliefde maskers om me heen. U, hooggeëerd publiek, moet uw eigen fantasie gebruiken om die maskers en dat fysieke spel toe te voegen aan mijn woorden...

- Ook ga ik een operaregie doen, de eerste sinds de wondermooie Dido and Aeneas uit 2016. Op dit moment zijn voorbereidingen in volle gang. Medio maart starten mijn repetities met een koor van ruim 150 mensen. Daarna werk ik met de solisten. Zodra er meer te vertellen is, wijd ik er zeker een nieuwsbrief aan!

- Op 10 april, Goede Vrijdag, treed ik weer op met vrouwenkoor Les Etoiles uit Nijmegen. Zij zingen Pergolesi'sindrukwekkende Stabat Mater, ik vertel en lees Middeleeuwse teksten over die gruwelijke gebeurtenissen aan en onder het kruis.

- Elke twee jaar herdenken getransplanteerden en nabestaande van donoren die bijzonder daad van orgaandonatie waardoor levensreddende transplantaties mogelijk worden. Op 13 juni a.s. zal er weer zo'n bijeenkomst zijn in de grote Kerk van Naarden. Opnieuw realisser ik de inhoud van het programma.

In een volgende nieuwsbrief zal ik ook daar aandacht aan besteden.

Stoel