November

 
GILGAMESJ - EEN HELDENEPOS 
Godfried Beumers meesterverteller
ZONDAG 10 DECEMBER
VESTZAKTHEATER
Walstraat 35 Enschede

zaal open        14.30 uur

aanvang          15.00 uur
einde               
16.15 uur
kaartjes       € 8.00
reserveren  www.hetvestzaktheater.nl/contact/

Ik ben niet alleen theaterregisseur en verhalenverteller, maar ontwikkel me ook steeds meer als tekstschrijver en bewerker van oude literaire teksten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mijn acht monologen in Dario Fo stijl - gebaseerd op Middeleeuwse Nederlandstalige geschriften - over de onbekende kanten van het leven van Jezus. Ambitieus als ik ben nam ik het grote Oud-Indiaas epos RAMAYANA onder handen en smeedde het om tot een 2 uur durende vertelling.

In februari van dit jaar vertelde ik voor het eerst mijn recente bewerking van het 3500 jaar geleden in spijkerschrift genoteerde epos GILGAMESJ.


GILGAMESJ is een Mesopotamisch epos dat vertelt over een intense vriendschap - wellicht zelfs de liefde tussen - twee mannen. We zien Gilgamesj - onder invloed van zijn geliefde vriend, minnaar en evenknie Enkidu - veranderen van een veeleisende tiran in iemand die door de onverwachte ziekte en het sterfbed van Enkidu bang wordt voor de dood.

Wat volgt is een wanhopige zoektocht naar zijn eigen onsterfelijkheid. Maar toch zal ook de half goddelijke koning GILGAMESJ zich met de sterfelijkheid van ieder mens moeten verzoenen.

'Ik vind dat je deze mannenliefde heel mooi hebt beschreven, Gilgamesj' kracht, trouw en alle twijfels die er ook zijn bij de nadering van de dood.'


 

 


 


 


Stoel