Cavalleria Rusticana 2020

 

Net voor de Kerstdagen benaderde Lex Bergink, dirigent van onder meer Vereniging Bossche Opera, me met de vraag om de opera CAVALLERIA RUSTICANA van Pietro Mascagni bij hen te komen regisseren.

Het plan is om deze productie op zaterdag 6 juni 2020 in het openluchttheater De Kersouwe, een prachtige speelplek in het Brabantse Heeswijk - Dinther uit te voeren.

Nu had ik, na de prachtig geslaagde DIDO AND AENEAS van Purcell in 2016, me stellig voorgenomen om niet nog eens grote amateurkoren en - gezelschappen te regisseren omdat dit bakken vol energie vreet, die ik steeds minder makkelijk op voorraad heb...

Maar...
Het voorspelbare is toch ook nu weer gebeurd: na veel wikken en nog meer wegen heb ik inmiddels definitief toegezegd. Want ondanks alle bezwaren tegen zo'n gigantische klus - ik word ook intens gelukkig van het puzzelen en zoeken naar oplossingen voor een in eerste instantie onmogelijk lijkende regieopdracht!

In de kerstvakantie heb ik een maquette van het openluchttheater gebouwd op een grondplaat van 100 x 150 centimeter: een overvolle werktafel dus. Met poppetjes op schaal werk ik inmiddels aan het grondig uitdenken van zowel een persoons- alsook een koorregie. Naast die maquette staat een gettoblaster die de prachtige muziek van Mascagni keer op keer laat horen, terwijl ik met de poppetjes schuif over de toneelvloer die straks in werkelijkheid zo'n 50 meter breed en 20 meter diep is.

Eigenlijk werk ik liever al improviserend aan een regieconcept op de repetitievloer, maar daarvoor is geen tijd en ook geen geld. Dus stort ik me op dit 'vooraf regisseren op schaal' met als prettig bemoeizuchtige tegenspelers alleen maar mijn fantasie, mijn ervaring en herinnering.

Op verzoek van Lex schreef ik ook een proloog die het noodlottige Paasdrama aankondigt als de kroniek van een onvermijdelijke moord! Binnenkort heb ik de eerste leessessie met de betreffende actrice...

Stoel