Gilles en de nacht 2006

'NOOIT EERDER SCHREEF HUGO CLAUS ZO ZWART'


Het was al heel lang een grote wens om de bizarre, bij vlagen inktzwarte en prachtig geschreven monoloog Gilles en de Nacht van Hugo Claus te regisseren.

Jord van den Brink en Tri van Dinh speelden in 2004 in mijn regie van Passie  van de 15e eeuwse Franse schrijver Arnoul Gréban.
De wens om met hen verder te werken, kon gerealiseerd worden door het stuk als een dialoog van één man met zichzelf en gericht aan de buitenwereld te spelen.

 

Jord en Tri hebben zichzelf overtroffen op alle fronten. Het werd een bij vlagen gruwelijke en wrede voorstelling waarvoor de pers waarschuwde: ga alleen als u een sterke maag hebt!

Het stuk werd geselecteerd voor het Internationaal Studenten Theater Festival ‘andermans schoenen’ te Groningen en voor een kleine tournee, georganiseerd door Kunstfactor, langs een aantal Nederlandse theaters in het seizoen 2007/ ‘08.

Jord won voor zijn rol de Vezzie Award als ‘beste acteur’ en ik  die voor ‘beste regisseur’ tijdens een amateur-theaterfestival in Enschede in 2007.

Foto's: Anna Visser

Voor mijzelf was deze productie een van de hoogtepunten uit mijn carrière als regisseur: wat een spelers, wat een talent!

Stoel