Creatief therapeut


In 1982 maakte ik tijdens een intensieve workshop bij psychiater Elisabeth Kübler-Ross kennis met het interpreteren van spontaan gemaakte tekeningen. Ik was verblufd over hetgeen zij over de door de deelnemers gemaakte tekeningen, en daarmee over de makers, wist te vertellen.
Een dergelijke tekening zou je, leerde ik later, kunnen beschouwen als een brief uit het onbewuste van de tekenaar: een brief die de moeite waard is om zorgvuldig 'gelezen' en begrepen te worden. Een tekentherapeut zou daarbij kunnen bemiddelen.

In datzelfde jaar kocht ik in New York een naslagwerk over kunstzinnige therapie in twee delen over kunstzinnige therapie; ik vond veel van de nog prille kennis die ik bij Kübler-Ross had opgedaan terug in deze studie over een fascinerende vorm van therapeutische arbeid.
Bij de Amerikaanse psychoanalyticus Gregg Furth bekwaamde ik me, jaar op jaar en gedurende vele workshops, in het 'lezen' van tekeningen. Tevens leerde ik bij hem te werken met diverse narratieve technieken binnen therapeutische sessies.

Eind tachtiger jaren begon mijn samenwerking met Inger van Lamoen-Dommisse, een huisarts die in haar praktijk een patiënt soms liet tekenen. Die wijze van 'informatie geven' en 'zichtbaar maken' bleek heilzaam. Zij bekwaamde zich later tot een gewaardeerd analytisch tekentherapeut. Samen gaven we tientallen workshops, waarin we werkten met tekeningen en drama. Begin 2008 beëindigden we onze samenwerking.

Gedurende een tiental jaren werkte ik - parttime - als therapeut drama en beeldend. Deels binnen een revalidatiecentrum, waar ik werkte met kinderen en jongvolwassenen. Daarnaast had ik nog een kleine praktijk aan huis voor volwassenen.

Hieronder een drietal artikelen die je misschien interessant vindt...

Lees over Werken met sprookjes...

Lees over Werken met tekeningen...

Lees over Persona en Masker...

 

 

Stoel