Schrijver - archief

'EEN VERBORGEN VERHAAL TE VOORSCHIJN SCHRIJVEN'

'Jij bent niet aan het herschrijven of herscheppen, jij herijkt die verhalen!' Die opmerking van mijn levensgezel was raak. Ik herijkte ze inderdaad! Telkens vroeg ik me bij nieuwe schrijf-, speel- en regieklussen af: Waarom wil ik dit maken? Wat is de zeggingskracht? Wat is de noodzaak?!

De vroegste stukken, bij het Enschedees Pop en Spel Kollektief, kwamen door spelimprovisaties tot stand en stonden nooit op papier. Als poppenspeler/acteur begon ik begin jaren tachtig met het schrijven van toneelteksten. In collectief verband schreven we de 13-delige tv-kinderserie Appelmoes met taartjes (1982/ '83).

Al gauw volgden teksten voor kleine bezetting, vertalingen van theaterliedjes en kleine opera's (zoals Le Rossignol van Igor Stravinsky), alsook voor een groot aantal monologen. Er volgde een non-fictie boek: 'Je hebt het allemaal in je'.

Ik schreef teksten voor 'Een Enschedees Requiem' ('01) na de vuurwerkramp, schreef ik mijn tweede nonfictie boek 'Een hellehond van pluche - mijn verhaal van een transplantatie' ('11),
publiceerde 'Lente opnieuw' ('14) de zelf geïllustreerde gedichtenbundel over het leven ná een orgaantransplantatie.

                                                                                                     Foto: Carlo ter Ellen
 
Al lezend in oude en nieuwe literaire bronnen, vond ik intrigerende en veelal onbekende verhalen over Maria en Jozef - de aardse ouders van Jezus - en over de kinderjaren en de laatste drie levensjaren van Jezus zelf. Ik bewerkte dat materiaal voor in totaal acht zeer speelbare monologen.
Ik dook in de wereld van de grote verhalen uit Indonesië, India, Sumerië, in die van de Bijbel, in de levensverhalen van inspirerende voorbeelden uit mijn jeugd, in het levensverhaal van Pulcinella - een van mijn helden uit de Commedia dell'Arte. Ook die zoektochten resulteerden in monologen.
De allerlaatste productie, 'Razzia' (2022), schreef ik op basis van 'Rondom Westerbork' van Fritz Tauber. 'Noodzaak' (eigen uitgave 2022) is mijn meest recente boek.    

Hiernaast in het menu vind je titels en korte beschrijvingen van eigen teksten. Een overzicht van gepubliceerd werk vind je onder Publicaties.

 

Stoel