Het ongekende leven van J - 2014


'EEN NIEUW EN VERFRISSEND PORTRET VAN JEZUS'

 

Het begon met een vraag van drie vrouwen die Middeleeuwse liederen zongen: of ik samen met hen een kerstconcert wilde realiseren. Omdat ik weinig zin had in vrome en hoogromantische verhalen over het kerstkind, ging ik op zoek naar Middeleeuwse verhalen. Die vond ik, geholpen door neerlandicus Frits van Oostrom, bij de Antwerpse schrijver en gemeenteklerk Jan van Boendale uit het Middeleeuwse Antwerpen.

Van Boendale beschreef, gebaseerd op volksverhalen en apocrieve bijbelboeken prachtige, soms ontroerende en dan weer in onze ogen hilarische, gebeurtenissen uit het jonge leven van Jezus: begiftigd met goddelijke krachten die hij nog niet beheerst, moet het kind zien groot te worden. Dat gaat niet zonder de nodige problemen.

 Voor de vorm van deze verhalen liet ik mij inspireren door Dario Fo, de Itasliaanse grootmeester van het geëngageerde volkstheater van de 20e eeuw. In diens meesterwerk, Mistero Bufoin Nederland en België wereldberoemd gemaakt door de Internationale Nieuwe Scène uit Antwerpen, maakte hij gebruik van jonglerieën.

Jonglerieën zijn bevlogen en hilarische monologen die het uiterste vergen van het verbaal en fysiek vermogen van de acteur. Het is een vertelvorm die teruggaat op het volkse straattheater van de Commedia dell' Arte.
Daardoor geïnspireerd, en goed kijkend hoe Fo als schrijver met zijn materiaal omging, schreef ik uiteindelijk acht zulke jonglerieën: vier over Jezus' jeugdjaren en vier over zijn laatste levensjaren op aarde. Ook voor die laatste serie baseerde ik me op Middeleeuwse en meestal anonieme teksten.

Het schrijven en vervolgens vertellen van deze bepaald niet heilige, maar wel diep menselijke teksten, gaf een nieuwe draai aan de manier waarop ik wilde vertellen!

Stoel