Laatste productie


                       'RAZZIA MAAKT ZEER DIEPE INDRUK'

Op 19 november 2022 speelde ik de allerlaatste voorstelling van mijn allerlaatste productie: RAZZIA, gebaseerd op het boek 'Rondom Westerbork' van de Joodse Nijmegenaar Fritz Tauber.
Transformatoren bedrijf Smit & Co uit Nijmegen kende zijn grote kwaliteiten als technisch tekenaar en had voor hem niet alleen een vast contract maar ook een werkvergunning weten te regelen.

En dus ontvluchtten Fritz Tauber en Helene Tauber-Büks met die papieren op legale wijze in 1938 het zojuist geannexeerde Oostenrijk. Al gauw werden ze in Nijmegen geregistreerd als inwoners, daar dachten ze veilig te zijn.

 
Op 17 november 1942 werden Fritz en Helene, samen met 194 andere Nijmeegse Joden, op transport naar Westerbork gezet. Samen met nog twee anderen overleefde het echtpaar de oorlog. Alle overige gearresteerden werden al snel vermoord in de Oost-Europese vernietigingskampen.
    
Gevraagd om een intieme voorstelling te maken rond deze zwarte pagina uit de Nijmeegse geschiedenis - in 2022 tachtig jaar geleden - werd het mij al snel duidelijk dat ik geen 'nee' kon en wilde zeggen: dit verhaal móest verteld worden, en met déze voorstelling wilde ik mijn theatercarrière afsluiten.
    
Fritz Tauber opende de eerste scène aldus: 'Je moet niet - nooit - de onherstelbare fout maken om wel de meest onzinnige, maar niet de meest noodzakelijke dingen in je zakken met je mee te dragen. Ik zelf bijvoorbeeld heb altijd een perfect geordende passerdoos, wat papiergeld en een flinke portie geluk bij me!'
 
Wil je de integrale opname van deze indrukwekkende RAZZIA zien?
Gebruik dan deze link: https://youtu.be/0dajHFd4UZg 
 

'Ongelofelijk hoe jij in het spelen schrijver wordt,
in het schrijven chroniqueur van het duistere verleden...'

  

 

Stoel