Razzia - 2022

 

'DEZE VERHALEN KUNNEN NIET DIKWIJLS GENOEG VERTELD WORDEN - DEZE SOBERE VOORSTELLING IS EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE DAARTOE'

Toen ik gevraagd werd om, ter herdenking van de Nijmeegse razzia op 17 november 1942, een intieme vertelvoorstelling te maken, twijfelde ik eerst. Ik was immers van plan om in de loop van 2022 mijn theaterleven af te sluiten. Maar toen ik Verboden voor Joden, een boek over het lot van Nijmeegse Joden tijdens WO II, van Frank Eliëns in drie dagen tijd had doorgeploegd, kreeg het verhaal van het lot van Nijmeegse Joden me in zijn greep.

Eliëns wees me op een boekje, genaamd Rondom Westerbork, een ooggetuigeverslag van ene Fritz Tauber, ik las het vluchtig door en toen was er maar één conclusie mogelijk. Dit verhaal moest opnieuw verteld worden en mocht niet vergeten raken. 
De klus aannemen werd een kwestie van noodzaak.

Ik begon, gewapend met twee markeerstiften, met het aandachtig lezen en herlezen. Per pagina markeerde ik de meest essentiële zinnen. Al knippend, schikkend, herschikkend en plakkend 'compononeerde' ik vervolgens een tekstcollage, de eerste ruwe versie van het verhaal.
Getroffen door de meestal feitelijke en soms poëtische toon van Taubers werk, probeerde ik die eerste te handhaven en de tweede te vergroten.

Lacunes in het verhaal vulde ik op. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik een plek in het verhaal wilde creëren voor een zanger. Ik wilde een tegenstem! Dus ging ik op zoek naar liedjes uit de wereld van cabaret en amusment, uit de twintiger tot tachtiger jaren, die commentaar konden geven op de scènes.

De derde stem, die van een secretaresse, gebruikte ik om notulen te laten voorlezen van de Wannsee Konferenz uit januari 1942, waarin met kale cijfers het lot van de Joden werd bepaald, alsook lijsten met namen van de tijdens die Nijmeegse razzia in november '42 opgepakte Joden.

Ben je geïnteresseerd in de integrale opname van de voorstelling RAZZIA, mijn allerlaatste voorstelling, zoals gespeeld op vrijdag 19 november 2022?
Gebruik dan onderstaande link:

https://youtu.be/0dajHFd4UZg

 

 

Stoel