Een Enschedees requiem 2001

 

 

Op zaterdag 13 mei 2000 ontplofte in een Enschedese woonwijk de opslagplaatsen van een vuurwerkleverancier. Drieëntwintig mensen, waaronder vier brandweerlieden, vonden de dood, ruim 950 mensen raakten gewond, zo'n tweehonderd huizen, een halve wijk, werd verwoest.Enschede was in diepe rouw.

In de weken na de ramp sprak ik met een twintigtal mensen die op de een of andere manier getroffen waren door het alles vernietigende vuur. Deze gesprekken vormden de basis van een vijftiental teksten die vervolgens door Wim Beunders op muziek werden gezet.


Precies één jaar later, op 13 mei 2001, ging dit Enschedees Requiem onder de titel 'O, grote dag, zo bitter en zo mateloos' in première tijdens de officiële herdenking. 

Twee koren, Kanalje Rood en het Twents Vrouwenkoor en soliste Esther Pierweyer, zongen dit indruk makende requiem in de Enschedese Grote Kerk  onder de bezielende leiding van Yt Nicolai.
Het begeleidend kwartet bestond uit Nico-Jan Beckers (accordeon), Auke Reuvers (klarinet), Bernadette van Agt (piano) en Folkert Buis (slagwerk).

Het werk werd rechtstreeks uitgezonden door RTV Oost en werd in de daarop volgende weken meermaals uitgevoerd, evenals tien jaar later, op 13 mei 2010.

 

Stoel