't Ongekende leven van J.
    (laatste 3 jaren) - 2015

 

Na het succes van 't ongekende leven van J. - Kinderjaren (2014) (zie in het menu hieronder) popelde ik om aan de hand van Middeleeuwse bronnen en apocriefe evangeliën ook te vertellen over de laatste levensjaren van Jezus.

Het ging me niet zo zeer om de bekende scènes: de bergrede, de voetwassing door Maria Magdalena, de kus van Judas,  het laatste avondmaal, de verhoren, de kruisiging, de hemelvaart.
Centraal stond wel de grote mythologische strijd tussen Goed en Kwaad, tussen God en Lucifer in de boven- en onderwereld, tussen Jezus en Satan op aarde...

Voor mij was het essentieel om als verteller alle schakeringen tussen het aardse en verhevene met passie en humor te kleuren!Die grote en bekende scènes uit het leven van Jezus mengde ik met oude en vaak wonderlijke verhalen en legenden over de relatie tussen Judas en Pilatus, de sluwe streken van Lucifer en Satan, de hemelse zussen van
die mythische 'J.' (= Jesjoe = Jezus).

Mijn vertelling wortelde niet in devote vroomheid, maar in nieuwsgierigheid naar de literaire kracht van deze verhalen én de wens om een groot thema aan te snijden: Wat is Goed, wat is Kwaad?
Zonder trouwens ooit een passend antwoord te willen geven.
Mijn publiek moest meedenken!...


'Beumers blijkt ook nu weer een rasverteller!'

'Vakmanschap van de bovenste plank. Bloedmooi!'

'Wat een krankzinnig mooie verhalen...'

 

 

Stoel