Vroeger kon het zo hard
sneeuwen - 2019

 IK HEB GELEEFD VOOR MIJN GEDICHTEN!

een hommage aan de poëzie van Willem Wilmink


In 1972 kreeg ik voor mijn verjaardag het gedichtenbundeltje Brief van een Verkademeisje van ene Willem Wilmink. Nooit van gehoord! Maar ik viel meteen als een blok voor zijn 'liedjes'.
In oktober van datzelfde jaar zond de VARA de eerste aflevering uit van De Stratenmakeropzeeshow, destijds een gigantische televisiehit. Daar begon de glorieuze schrijverscarrière van Willem. Hij en het hele productieteam werden door De Telegraaf beschreven als 'pedagogische vijand van de jeugd': fantastisch! Wilmink werd tekstleverancier voor vele televisieprogramma's en nog meer zangers en cabaretiers. Allemaal stonden ze te dringen om een tekst van hem te mogen vertolken!

 

Gedurende meerdere poducties werkte ik met hem samen. Zo vertaalde hij de opera Noyes Fludde van Benjamin Britten die ik vervolgens, met ruim tweehonderd uitvoerenden, regisseerde in wat de grootste regieklus uit mijn carrière was. 
Willem was geen makkelijk mens, niet voor zichzelf en niet voor anderen. Wel was hij 'de meester van de schijnbaar naïeve eenvoud'. Het werd dus hoog tijd om, samen met singer/songwriter Kelvin Klaassen, een hommage te brengen aan deze reus van de kleinkunst.

Met groot genoegen en veel plezier stelde ik een programma samen met grotendeels onbekend werk. Ik las mijn favoriete gedichten voor en vertelde over onze samenwerkingen. Kelvin, jong, tot dan toe altijd in het Engels zingend en niet bekend met het werk van de dichter, nam de uitdaging aan, herarrangeerde bestaande melodieën, componeerde er zelf enkele en bracht, naast mij, fonkelend ruim een handvol liedjes opnieuw tot leven.
Ik hoop nog steeds dat Willem die avond stiekem luisterde en glimlachte...


'Tijd om Willems verzamelde liedjes & gedichten aan te schaffen.'

'Beumers draagt gedichten voor alsof hij zingt en Klaassen blijkt als zanger een rasverteller!'

 

 

Stoel