Dwaas - 2020


PRACHTIGE VOORSTELLING, WEER WAT RIJKER GEWORDEN!

Nadat ik in 2019 DWAAS had geschreven - een tekst over het leven van de Italiaanse Francesco di Assisi, een favoriete heilige uit mijn katholieke kinderjaren - werd het tijd om na te denken over de uitvoering van de tekst, waaraan ik met zoveel plezier had gewerkt. Het was nooit mijn bedoeling om met DWAAS een verantwoord biografisch verhaal te schrijven. Ik wilde zijn credo 'God stuurde mij als zijn dwaas' onderzoeken.
De in het verhaal optredende drie optredende personages - De Kapitein, De Minnaar en De Bange Knecht - uit de Commedia dell' Arte zijn me bijzonder dierbaar en hun door Nick Slot gemaakte maskers hangen nog altijd prominent in mijn werkkamer.
Mijn aanvankelijke enthousiasme daalde echter tot het vriespunt toen ik, al improviserend en repeterend, merkte dat het daadwerkelijk incarneren van deze personages, plus ook nog een vierde - Zuster Dood, een bijna levensgrote handpop - fysiek inmiddels te zwaar voor me was geworden.

Mij bekroop het afschuwelijke gevoel dat ik nooit meer zou kunnen spelen, en voor altijd afscheid moest nemen van mijn optredens. Maar als iets niet kan zoals je wilt, moet je op zoek naar manieren waarop het wel kan! Zittend op mijn comfortabele vertelkruk, omringd door deze maskers en een deel van hun attributen en kostuums, probeerde ik deze figuren, alleen nog maar vertellend en in taal tonend, tot leven te wekken. Het verhaal moest verteld en gespeeld worden: een kwestie noodzaak!
De première was gepland in maart 2020, maar toen stak corona een stok tussen de spaken van het wiel. Uiteindelijk ging DWAAS in april 2022 alsnog in première. Ik kreeg de kans om de tekst op bevredigende wijze nog enkele keren te vertellen, en daarmee dit traject af te ronden. Mede door de constatering dat - ondanks een veelal enthouisiast publiek - steeds meer fysieke beperkingen me belemmerden om te spelen op het hoge niveau dat mij voor ogen stond, besloot ik om na 50 jaar mijn theatercarrière af te ronden. Nu rest vooral dierbare herinnering!

'Vertellen is net zo belangrijk als eten!'

'Dwaas is hard, poëtisch en humoristisch!' 
 

 
 

 
 

 


 

Stoel