Ramayana - 2016

 
'EINDELIJK NAM IK DE UITDAGING AAN'


In de zomer van 2015 nam ik van een opdrachtgever eindelijk de uitdaging aan om mijn persoonlijke interpretatie van dit oude Indiase epos, de Ramayana, te schrijven en op het repertoire te nemen. De oorspronkelijke versie van dit grootse en fascinerende verhaal over trouw, verraad,
liefde, rechtvaardigheid en vriendschap, bestaat uit tienduizenden versen.
Mijn versie schreef ik
aan de hand van een mooie en qua lengte behapbare bewerking van Hendrik Verbruggen. De voor mij onuitspreekbare Sanskriet namen, verving ik door getrouwe Nederlandse equivalenten. Dat werkte fantastisch!
Voor mij als schrijver én verteller, was deze opdracht met al zijn verhaallijnen en vele personages, een enorme  kluif waar ik met grote gretigheid mijn tanden in kon zetten.
Ik besloot geen enkel object te gebruiken om mijn verhaal te ondersteunen. Zittend op mijn hoge kruk, mijn handen en mimiek om het verhaal te illustreren, vaak enkel minieme verschillen in ritme en toonhoogte om de vele personages treffend neer te zetten: een dijk van een uitdaging!

'Later zal ik vertellen over Rama - Hij Die Rust Brengt -machtig zoon van het zonnegeslacht, en over Sita zijn vrouw - Zij Die Verkoelend Is Als De Aarde.
Dan ook zal ik vertellen over de koning der demonen - Hij Die Laat Huilen - ooit afgewezen door diezelfde Sita...

Maar laat me eerst vertellen dat er ooit een koning leefde, dat deze koning - Hij Die Tien Strijdwagens Heeft heette hij - in de stad Ayodhya - De Onoverwinnelijke - leefde, en weet dat hij ongelukkig was!

'Ik dacht de Ramayana nu wel ongeveer te kennen, maar zo subliem hoorde ik dit epos nog nooit...'

'Zoals jij hebt verteld - qua inhoud maar ook hóe je het bracht - zó wil een mens geraakt worden door een verhaal: het was geweldig!'


'Beumers heeft zichzelf als verteller weten te vernieuwen!'

 

Stoel