De liefde voor de drie sinaasappelen - 2011


              'HOE EEN ETTERTJE EEN PRACHTMAN WORDT...'

Oorspronkelijk is dit verhaal er een uit de mystieke Sufi traditie.
Varianten - soms is er sprake van drie citroenen - komen voor in Italië, Turkije en Griekenland, Irak en Iran. Het verhaal werd gebruikt in de Italiaanse Commedia dell' Arte. Serge Prokofjev gebruikte het materiaal voor een verrukkelijke opera.
Dit grillige en wijds uitwaaierende verhaal vol toverelementen  was een heerlijke uitdaging om - op basis van improvisatie - lekker te stoeien met de meest uiteenlopende personages in soms begoochelende situaties. En het leent zich natuurlijk bij uitstek om als verteller je vakmanschap te slijpen en virtuositeit te tonen.

Het verhaal had ik al eerder op het repertoire, toen met een klarinettist en een arcondeonist. Nu mocht ik helemaal solo uitpakken: een bedreigd koningschap, een verwende prins als mislukkeling, verleidende reuzinnen en helletaferelen, ontberingen in de woestijn, een liefdesscène in een oase, een gruwelijke liefdesbeproeving. Met deze en anderse, soms magische, ingrediënten wilde ik een herkenbaar verhaal vertellen over de te overwinnen moeilijkheden bij het opgroeien tot een beminnelijk man: wat een uitdaging!

'Beumers is een verteller die je aan je haren meesleept in een betoverde en betoverende wereld.'

'Even zat ik weer op moeders schoot, en vergat ik de wereld van alledag...'

 

 

Stoel